Filip Posivac by NikolaRames.

Coneix l’stop motion amb Filip Pošivač, director de Tony, Shelly i la llanterna màgica

Pošivač, el director de l’encantadora pel·lícula “Tony, Shelly i la llanterna màgica“,  és un creador totalment fascinat per la tècnica d’animació de titelles: l’stop-motion. “En el meu debut, he decidit utilitzar la tècnica d’animació de titelles stop-motion. Hem rodat els titelles fotograma a fotograma, cosa que va ser un procés molt aventurer!”, revela Pošivač. “Per mi, l’animació sempre ha estat una cosa màgica. De petit, solia veure les antigues pel·lícules d’animació de Jirí Trnka, el llegendari cineasta i artista visual txecoslovac”.

Però… què és l’stop motion? Es tracta d’anar fotografiant i manipulant físicament els objectes a cada fotograma. En reproduir els fotogrames seguits, la tècnica crea l’efecte que l’objecte sestà movent.

Pošivač creu fermament en el poder dramàtic dels titelles en moviment. “Crec que les titelles tenen una aura dramàtica. Quan una titella es mou, alguna cosa s’encén als ulls tant dels nens com dels adults”, explica el director. “Els titelles i escenaris que envolten els protagonistes estan fets amb materials de la vida quotidiana, coses amb què estem familiaritzats. Quan mirem animacions en stop-motion, tenim una sensació que podem ‘tocar’ la història“.

El procés d’animació stop motion és un treball laboriós que requereix atenció meticulosa al detall i una passió per la narració visual. Cada moviment dels titelles i cada detall de l’escenari són planejats amb cura i executats per crear una experiència cinematogràfica única i emocionant.

A través de la feina d’artistes com Filip Pošivač, l’stop motion continua sorprenent audiències a tot el món, portant-nos a mons d’imaginació que només el cinema pot oferir. Així que la propera vegada que vegis una pel·lícula feta amb la tècnica de l’stop motion, recorda la gran feina manual i la dedicació que hi ha darrere de cada fotograma.

 

Comparteix

Més notícies